Puteţi avea o hernie de disc chiar fara sa stiti. Exista pacienti care sunt investigati imagistic pentru alte afectiuni si se descopera o hernie de disc, care este asimptomatica pentru ca nu comprima nervii.
Uneori insa, hernia de disc lombar poate fi dureroasa. Locul de amplasare a simptomelor poate varia, în funcţie de localizarea pe care discul herniat o are de-a lungul coloanei vertebrale.
SEMNE SI SIMPTOME:
- Durere de spate
- Senzatie de tensiune sau crampe in spate
- Durere care iradiaza in jos pe coapsa/gamba/laba piciorului. Durerea este accentuata de anumite pozitii ale corpului, stranut si tuse
- Amorteli si furnicaturi in coapsa/gamba/laba piciorului
- Slabirea muschilor in coapsa/gamba/laba piciorului
- Rar pierderea controlului pentru urina si scaun (!!! – daca se intampla acest lucru, trebuie sa va adresati de urgenta unui medic)
CAND NE ADRESAM MEDICULUI:
Este bine sa ne adresam medicului atunci cand:
- Durerea de spate dureaza mai mult de 2 saptamani
- Durerea apare brusc, dupa anumite evenimente cum ar fi ridicarea de greutati sau miscari bruste de torsiune
- Durerea iradiaza in mana sau picior
- Apar amorteli, furnicaturi care iradiaza in mana sau picior
- Apare scaderea fortei musculare
- Apare incapacitatea de a controla urina sau scaunul (URGENTA !!!)
CAUZE:
Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei imbatraniri treptate a discului intervertebral, datorita uzurii. Pe masura ce inaintam in varsta, discurile vertebrale pierd o parte din conţinutul de apă lor. Asta le face mai puţin flexibile şi mai predispuse la rupere, chiar in conditiile unor stressuri fizice minore (de exemplu un stranut sau o rotatie brusca a corpului).
Majoritatea oamenilor nu se poate stabili cauza exacta a lor hernie de disc. Uneori, folosind muschii spatelui in loc de membrele inferioare pentru a ridica obiecte mari, grele poate duce la o hernie de disc, mai ales daca ridicarea asociaza si miscari de rasucire sau inclinare a corpului. Rar, un eveniment traumatic, cum ar fi o cadere sau o lovitura la partea din spate poate provoca o hernie de disc.
FACTORI DE RISC:
Factorii care cresc riscul de hernie de disc pot include:
- Varsta. Hernie de discuri sunt cele mai frecvente la vârsta de mijloc, în special între 35 şi 45 de ani, din cauza imbatranirii legate de degenerarea discurilor.
- Greutate. Greutate corporală în exces provoacă stress suplimentar pe discurile din partea inferioara a spatelui.
- Ocupaţia. Persoanele cu locuri de muncă solicitante fizic au un risc mai mare de probleme cu spatele. Miscarile repetitive de ridicare, tragere, împingere, îndoire şi răsucire laterala,de asemenea, poate creşte riscul dumneavoastră de un disc de hernie. Mai sunt expuse acestui risc si persoanele care au o activitate profesionala ce se desfasoara exclusiv in pozitie sezanda (ex. munca de birou, soferi etc)
COMPLICATII:
Măduva spinării nu se întinde în partea de jos a canalului spinal dumneavoastră. Doar sub talie, măduva spinării separă într-un grup de rădăcini nervoase lungi (cauda equina), care seamănă cu coada unui cal. Rareori, hernia de disc poate comprima întreaga cauda equina. In acest caz poate fi necesara interventia chirurgicala de urgenta pentru a evita paralizia permanenta
Solicitaţi asistenţă medicală de urgenţă în cazul în care aveţi:
- Agravarea simptomelor. Durerea, senzaţia de amorţeală sau slăbiciune poate creşte până la punctul în care nu puteţi să efectuaţi activităţile dvs. obişnuite de zi cu zi.
- Disfunctia vezicii urinare. Persoanele care au sindromul cauda equina pot deveni incontinente sau cu dificultati de urinare, chiar cu o vezica plina.
- Anestezia „in sa”. Aceasta pierdere progresiva a senzaţie afectează urmatoarele zone – partea interioara a coapselor, partea din spate a picioarelor, precum şi zona din jurul rectului.
TRATAMENTUL CHIRURGICAL:
Un număr de pacienti cu hernie de disc au insa nevoie de interventie chirurgicala. Medicul dumneavoastră vă poate sugera interventia chirurgicala cazul în care:
- Tratamentul conservator nu reuseste sa amelioreze simptomele dumneavoastră
- Un fragment de disc exteriorizat in canalul spinal, apăsând pe un nerv şi care determina paralizie progresivă
- Simptomele afeteaza activitati de baza, cum ar fi mersul pe jos sau statul în picioare