spondylolisthesis2.gifspondysagCE ESTE SPONDILOLISTEZISUL?
Spondilolistezisul este o afectiune in care o vertebra aluneca inainte pe vertebra de mai jos. Apare cel mai adesea in coloana vertebrala lombosacrata. Atunci cand apare aceasta afectiune, pe langa instabilitatea mecanica locala, se poate produce si o compresiune pe elementele nervoase. Consecutiv, pot apare manifestari de genul: dureri de spate, durere pe picior, amorteala sau slabiciune pe un picior sau pe ambele. In cazuri rare, pot apare tulburari sfincteriene. Exista insa situatii in care spondilolistezisul nu este simptomatic.

CE CAUZEAZA SPONDILOLISTEZISUL?
Vertebrele prezinta in partea din spate niste mici articulatii care le conecteaza de vertebrele adiacente. Rolul acestor mici articulatii este acela de a tine vertebrele aliniate, permitandu-le totusi in acelasi timp sa se si miste. Spondilolistezisul apare atunci cand exista slabiciune la nivelul uneia din aceste articulatii si, la nivelul vertebral respectiv, se compromite aliniamentul vertebrelor in timpul miscarii.

 

 

Spondilolistezisul afecteaza copii si tinerii care sunt implicati in activitati sportive. Anumite sporturi, cum ar fi gimnastica sau ridicarea de greutati, pot suprasolicita vertebrele pana la punctul la care pot produce fracturi de stress, cu producerea consecutiva de spondilolistezis.

Adultii in varsta pot dezvolta spondilolistezis datorita uzurii acestor mici articulatii de-a lungul timpului. In felul acesta se poate produce o fractura de stress la nivelul acestor mici articulatii.

SIMPTOME:
Simptomele pot include:
Durere de spate sau fese
Durere care coboara in jos pe un picior sau pe ambele
Amorteala sau slabiciune in unul sau ambele picioare
Tulburari de mers
Durere de picior, spate sau fese care se accentueaza la aplecare sau torsiune
Pierderea controlului pe sfinctere
Cateodata spondilolistezisul poate sa nu prezinte niciun simptom.

CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL DE SPONDILOLISTEZIS
Radiografia conventionala de obicei este suficienta pentru a valida un spondilolistezis. Oricum, de obicei este necesara investigarea suplimentara prin CT sau RMN pentru o descriere mai detaliata a anatomiei zonei si, mai ales, pentru a evalua compresiunea pe elementele nervoase.

CUM SE TRATEAZA?
Tratamentul incepe prin stopare oricarei activitati care produc accentarea simptomelor. Pentru a ajuta ameliorarea durerii, se poate lua o combinatie de antiinflamator, antialgic si decontracturant muscular (toate doar cu prescriptie medicala).
Kinetoterapia poate fi utila, prin intarirea musculaturii abdominale si a spatelui.
La pacientii suprapoderali, scaderea controlata in greutate poate ajuta.
Atunci insa cand exista durere dificil de controlat prin metodele de mai sus, sau cand exista semne de compresiune pe elementele nervoase (e.g. paralizie, tulburari sfincteriene), chirurgia incepe sa devina necesara.
Scopurile chirurgiei atat pentru a realinia si stabiliza coloana, cat si pentru a decomprima elementele nervoase.
Cateodata decompresiunea si stabilizarea se fac in timpi operatori diferiti, cateodata se fac in acelasi timp operator.
Interventia chirurgicala este urmata de obicei de o perioada variabila de recuperare neuromotorie.